In gesprek met jou...
Afbreken! Afbreken!
Wat ik nou echt niet wilde, was mijn reeks berichten zomaar afbreken. Je breekt een tekst niet zomaar ergens af en dus ook niet de continuïteit van je verhaal. Want zo voelt het voor mij, als een verhaal dat ik vertel met elke week een nieuw deel. Net als de delen van mijn boek over Turkije dat ik (in principe) elke week online zet.
Dat ik helaas een paar weken verstek heb laten gaan, kwam door een kleine ‘verdwaling’. Omdat ik op het moment wat minder opdrachten (en dus inkomsten) heb, sloeg ik de afslag van ‘loondienst’ in. Ik kreeg een baantje waarvan ik dacht dat ik het goed met mijn andere werkzaamheden kon combineren, maar niets bleek minder waar. Tegelijkertijd vroeg onze thuissituatie meer tijd van me, zodat mijn ritme flink verstoord werd. Nu ik weer op de goede weg zit, pak ik de (aan elkaar geknoopte) draad weer op!
Afgeknapt
Dat afbreken, daar heb ik zelfs in de zomervakantie nog over zitten mijmeren, toen ik voor de tent naar afgeknapte bomen zat te kijken. Een goede tekst heeft een bepaalde opbouw: inleiding, hoofdboodschap, afsluiting.
Het moeilijkste vind ik zelf altijd de inleiding. Hoe begin je? Waarmee begin je? Dus val ik soms maar gewoon met de deur in huis. Meestal met het idee de inleiding aan te passen als ik de hele tekst geschreven heb, maar ik vind dat steeds vaker eigenlijk niet nodig. De inleiding van een tekst is vooral bedoeld om de aandacht van de lezer te trekken. Als de eerste zinnen de aandacht van jouw klant trekken, leest hij of zij wel verder.
Aandacht trekken
Maar waar trek je nou de aandacht van jouw klant mee? Een omstreden uitspraak, een situatie waarin hij/zij zich herkent, humor, het kan van alles zijn. Toen ik een artikel voor de lokale krant schreef over de samenwerking tussen een haptotherapeut en een consulent seksuele gezondheid (beide collega-ondernemers hier op Het Kantoor), grapten we tijdens het gesprek dat de titel ‘Seks op Het Kantoor’ zou worden. Dat zou de aandacht van de lezers wel trekken! Het werd ‘Leren over intimiteit en seksualiteit’ met als onderkop: Wegwijs in de Lieve Lust, een verwijzing naar de namen van beide praktijken.
Bij de blogs voor een andere ondernemer hebben we ons vooral gericht op een sprekende afbeelding om de aandacht te trekken. Het is maar net waar je jouw klanten meer mee kunt prikkelen, zolang ze zich maar in het verhaal herkennen en eruit op kunnen maken dat jij de ‘oplossing’ voor hun ‘problemen’ hebt.
Opbouw
Als het verhaal goed is, zit het met de inleiding ook wel goed. Het lijkt dan misschien of je met de deur in huis valt, maar vaak blijkt er toch een goede opbouw in je verhaal te zitten. Het enige waar je dan nog voor moet zorgen is dat je het netjes afrond. Het verhaal niet als een zeepbel uit elkaar laat spatten, door het ineens af te breken. Nodig de lezer uit met jou in gesprek te gaan, biedt aan ook zijn/haar problemen op te lossen.
Dus…
Wil je hier met mij over praten? Bel me gewoon op, ik ben heel benieuwd naar jouw ideeën, problemen, oplossingen…
Meer gesprekken...
Zoals je wel ziet, kun je niet rechtstreeks reageren op mijn blogs. Daar heb ik bewust voor gekozen. Niet dat ik bang ben voor jouw reactie, maar wel om te voorkomen dat ik te veel rotzooi op mijn website krijg. Daar zitten we toch geen van allen op te wachten, wel?!? Wil je reageren, maak dan alsjeblieft gebruik van mijn contactformulier. Met plezier zet ik je reactie dan onder het blog op de site!