In gesprek met jou...
Blijf kritisch
Bij elke nieuwe tekst moet je weer even kritisch zijn als bij die daarvoor. Schrijven wordt nooit echt routine, hoe goed je het ook kunt en hoe vaak je het ook doet. Mijn eigen blogs schrijven is voor mij elke keer weer een beproeving. Hoe krijg ik voor jullie goed verwoord hoe ik die aantrekkelijke teksten op papier krijg? En hoe je dat zelf misschien ook voor elkaar kunt krijgen?
Rechte weg
Wat ik je wel kan zeggen, is dat het schrijven van een tekst echt niet via een rechte weg gaat. De bekende uitdrukking ‘schrijven is schrappen’ is niet zomaar ontstaan, toch? En soms moet je je echt in allerlei bochten wringen om een enigszins fatsoenlijke tekst uit je pen te krijgen. Toen ik met blogs schrijven begon, had ik een bepaalde structuur. Deze week schrijf ik hierover, dan ga ik daar volgende week zo op door en dan komt dit aan de beurt… In zeker opzicht werkte dat, maar niet zo rechtlijnig als ik dacht. Tijdens het schrijven blijven mijn hersenen informatie verwerken en zo komen van het één, andere zinnen op papier. Die zeker zinnig zijn, maar op dat moment niet altijd de samenhang ten goede komen.
Samenhang
Een tekst die als los zand aan elkaar hangt, of waarin je van de hak op de tak springt, leest niet fijn en geeft mensen niet de informatie die ze nodig hebben. De bochten in de schrijfweg kúnnen je tekst verbeteren, bijvoorbeeld omdat je de tekst beeldender maakt, maar laat ze niet jouw samenhang verbreken! Denk aan die inleiding, het middenstuk en de afsluiting, die wil je netjes op elkaar aan laten sluiten. Daarom gebruik je voeg- en verwijswoorden, zodat de tekst één geheel blijft en je kleedt het verder aan met ‘beleefwoorden’.
Hou de vaart erin
In het begin zul je dit allemaal erg lastig vinden (tenzij je een natuurtalent bent) en waarschijnlijk dingen beschrijven met een omhaal van woorden. ‘De zon die fel scheen waardoor het erg warm werd en ik helemaal nat van het zweet …’ in tegenstelling tot misschien ‘De zon liet me met haar felle, hete stralen zwetend …’. Die omhaal van woorden haalt de vaart uit de tekst. Het maakt dat mensen de zin soms twee keer of vaker moeten lezen, voor ze begrijpen wat er precies staat. Probeer ‘actief’ te schrijven en zo de vaart erin te houden.
Blijven oefenen
Om deze punten met enige vanzelfsprekendheid in elke tekst toe te passen, kun je maar één ding doen: blijven oefenen! Hoe meer je schrijft (en leest) hoe beter je jouw eigen schrijfstijl ontwikkelt en leert de aantrekkelijkste teksten voor jouw lezers te schrijven.
Kun je wel wat ondersteuning gebruiken bij het schrijven? Bel me! In principe ben ik altijd bereikbaar op 06 20 411 566, maar ik kan natuurlijk in gesprek zijn. Laat een berichtje achter dan bel ik je terug. Of mail me, dan kijken we samen waar jouw knelpunten zitten! En download mijn minimagazine, waarin je kunt zien wat ‘inrichting’ met je tekst doet.
Meer gesprekken...
Zoals je wel ziet, kun je niet rechtstreeks reageren op mijn blogs. Daar heb ik bewust voor gekozen. Niet dat ik bang ben voor jouw reactie, maar wel om te voorkomen dat ik te veel rotzooi op mijn website krijg. Daar zitten we toch geen van allen op te wachten, wel?!? Wil je reageren, maak dan alsjeblieft gebruik van mijn contactformulier. Met plezier zet ik je reactie dan onder het blog op de site!