In gesprek met jou...
Oefenen, oefenen!
Vorige week gaf ik jullie wat tips om kort en bondig te schrijven. Dat gaat niet vanzelf, daar moet je wel wat voor doen. Om tot een echt eigen schrijfstijl te komen, moet je vooral veel schrijven. Welke woorden gebruik je graag? Wat vind jij een mooie zinsopbouw?
Elke dag een tekst
Deze week geef ik je een aantal schrijfoefeningen. In mijn blog zet ik ze onder elkaar, op sociale media zie je er elke dag één voorbij komen. En dat is gelijk nog een tip die ik je mee wil geven: probeer elke dag een stuk(je) te schrijven. Doe niet ineens alle oefeningen achter elkaar, maar schrijf elke dag een andere tekst.
Beeldend schrijven
In mijn teksten probeer ik de lezer altijd mee te trekken in het verhaal. Alsof ze het zelf beleven of zelf met de persoon waar het over gaat in gesprek zijn. Zo schrijf ik voor Twents Volksblad op dit moment een serie over vrijwilligerswerk. De vrijwilligers zijn stuk voor stuk heel bevlogen en doen het werk met hart en ziel. Maar hoe krijg je dat goed in het artikel? Door te vertellen hoe het gezicht van de vrijwilliger oplicht als hij/zij over het werk vertelt. Die ene anekdote eruit te lichten of simpel te schrijven dat de passie eraf spat.
Voor de eerste oefening vraag ik je de foto zo beeldend mogelijk te beschrijven. Leg er al je gevoel in. Wat zie je? Denk aan kleuren, kleine details. Wat doet het beeld met je? Roept het een herinnering op met bijvoorbeeld een geur of geluid?
Opwarmen
Een tip die ik jaren geleden zelf kreeg (en te weinig toepas), is ‘opwarmen’. De sporters onder ons weten dat een goede warming up maakt dat je tijdens het sporten beter presteert. Dat is met schrijven net zo. Niet alleen maak je je vingers ‘warm’, je maakt je brein klaar voor de tekst die je wilt gaan schrijven. Dat werkt het beste als je simpelweg een minuut of vijf alles opschrijft wat in je hoofd rondtolt. Helaas werkt de gedachte aan de tekst die je ‘moet’ schrijven dit proces vaak tegen…
Daarom vraag ik je als opwarming alle woorden op te schrijven die bij het zien van deze foto in je opkomen. Natuurlijk kun je hier zelf allerlei afbeeldingen voor uitkiezen. Er zijn ook diverse boeken die je een paar regels per dag laten schrijven of met specifieke opdrachten komen. Ik heb zelf bijvoorbeeld ‘333 dingen om over te schrijven’. Daar ben ik ooit fanatiek in begonnen, maar zoals ik al aangaf, de warming up schiet er bij mij vaak bij in…
Verhaaltje
Laat bij deze oefening je fantasie vooral de vrije loop. Mijn grote vraag is namelijk: wie woont hier? Gebruik voor je verhaal al mijn tips en denk daarbij ook aan die van vorige week over ‘worden’ en het gebruik van actieve taal. Neem je lezer mee in het verhaal en schep een sfeer alsof hij/zij door de deur naar binnen kijkt…
Schrijven maar!
Ik hoop je met deze oefeningen meer vertrouwen in je eigen schrijfkwaliteiten te geven. Als je het leuk vindt mag je mij jouw oefenteksten mailen, maar je mag ze ook onder het bericht op facebook of instagram plaatsen. Misschien heb ik dan nog extra (persoonlijke) tips voor je!
Meer gesprekken...
Zoals je wel ziet, kun je niet rechtstreeks reageren op mijn blogs. Daar heb ik bewust voor gekozen. Niet dat ik bang ben voor jouw reactie, maar wel om te voorkomen dat ik te veel rotzooi op mijn website krijg. Daar zitten we toch geen van allen op te wachten, wel?!? Wil je reageren, maak dan alsjeblieft gebruik van mijn contactformulier. Met plezier zet ik je reactie dan onder het blog op de site!