In gesprek met jou...
Schrijf elke dag
Hoe zijn de oefeningen twee weken geleden week bevallen? Ik zag wel wat positieve reacties voorbij komen… In mijn blog had ik het over boeken die je kunnen helpen bij het schrijven. Die je op gang kunnen krijgen en niet meer laten stoppen. Een van die boeken wil ik hier extra onder de aandacht brengen ‘Het grote schrijf-doe-boek’, van Louis Stiller.
Nog meer bronnen
Wat me direct op een klein zijspoor zet van andere bronnen. Louis Stiller is namelijk jaren hoofdredacteur van Schrijven Magazine geweest. Er zijn diverse tijdschriften (met websites en facebookpagina’s) over schrijven, zoals Schrijven Magazine of Onze Taal, die je veel over schrijven leren en inspiratie geven.
Maar goed, om niet helemaal te verdwalen in het aanbod, eerst dit boek maar eens. In het boek staan 365 schrijfoefeningen, voor elke dag van het jaar één. Tips, ideeën en inzichten begeleiden de oefeningen én… alle literaire genres komen aan bod. Per week staat een bepaald thema centraal, dat in de inhoudsopgave makkelijk terug te vinden is.
Op het rijtje af
Zo kun je er makkelijk voor kiezen de oefeningen op het rijtje af te maken, of eerst te kiezen wat jou het leukste/interessantste/makkelijkste lijkt. Misschien weet je al welk genre je wilt schrijven en wil je daar mee beginnen. Met dit boek is alles mogelijk. Ik raad wel aan de oefeningen van 1 week in die week te maken, omdat ze vaak met elkaar verbonden zijn. Zo zie je in week 13 als eerste oefening ‘lijstje maken’ en heb je in oefening twee dat lijstje weer nodig. Bij elke oefening zit een uitleg, voorbeeld of tip die je op de goede weg helpen.
En welke volgorde je verder ook aanhoudt, week 1 en 2 zijn voor mij heel goede beginpunten. Dat is voor mij echt het begin. Je creëert een eigen plek en maakt je klaar om te gaan schrijven. Deze oefeningen zetten je heel bewust aan het schrijven.
Laatste week
Uiteindelijk kom je dan vanzelf bij week 52 ‘de puntjes op de i’. Een echte afsluiter, die je misschien ook weer helemaal opnieuw laat beginnen. Over tikfouten, alinea’s en lelijke woorden. Vooral de laatste oefening bracht een lach op mijn gezicht: maak een lijstje met woorden die je lelijk vindt. Waarom vind je ze lelijk? Kun je ze vervangen? Dat is een oefening waar ik straks eens lekker mee aan de slag ga.
Dagelijkse kost
Hebben deze oefeningen nog zin als worstelen met woorden en zinnen dagelijkse kost is? Zeker! Ik schrijf elke dag en dat gaat enigszins routinematig. Voor de krant liggen de verhalen wel vast, vanuit de gesprekken die ik voer, ik hoef ze niet zelf te verzinnen. Maar die verhalen komen niet vanzelf op papier. Soms kan ik maar geen leuk begin vinden, of denk ik halverwege ‘dit is het niet echt’. Vaak worstel ik door, maar ben dan niet echt tevreden over het eindresultaat. Als ik het loslaat, iets anders ga doen, of bijvoorbeeld zo’n schrijfoefening, kom ik op heel andere gedachten en rammelt het verhaal zo uit mijn toetsenbord… Het zet mij bewust aan het schrijven, laat me nadenken over mijn woordgebruik en brengt me op nieuwe ideeën.
Meer boeken
Naast dit boek zijn er zoals gezegd meer boeken die jou het schrijven laten oefenen. Boeken met goede tips over schrijfstijl, specifieke genres of boordevol inspiratie. Ga vooral op zoek naar het boek dat bij jou past en als je wat gevonden hebt, laat het me weten!
Meer gesprekken...
Zoals je wel ziet, kun je niet rechtstreeks reageren op mijn blogs. Daar heb ik bewust voor gekozen. Niet dat ik bang ben voor jouw reactie, maar wel om te voorkomen dat ik te veel rotzooi op mijn website krijg. Daar zitten we toch geen van allen op te wachten, wel?!? Wil je reageren, maak dan alsjeblieft gebruik van mijn contactformulier. Met plezier zet ik je reactie dan onder het blog op de site!